Att skriva med egna ord

Alla som går i skolan eller i alla fall minns sin skoltid har säkert hört sin lärare säga de berömda orden ”du ska skriva med egna ord”. Men vad är egna ord? Det finns väll ingen som äger orden och därmed kan de inte vara egna. Läraren syftar alltså på något som kanske inte alla förstår.

Vilka är det då som inte förstår läraren när han/hon säger så? De elever som har svårt att allmänt hänga med i skolan och som följaktligen skriver texter som inte består av egna ord för att på så vis komma lätt undan. Inte så smart alltså av läraren att säga så utan att förklara vad som menas. Men det räcker inte.

Att förklara hur något är men inte förklara hur man ska komma dit är ett återkommande problem inom skolvärlden och orsaken till att det blir allt för många underkända elever.

Så vad är det som menas när man säger att man ska skriva med egna ord och hur gör man det?

För det första handlar det om att bevisa att man förstått en text och skriva med ord som man vanligtvis använder för att återberätta den. Att se fakta utifrån en kontext och utifrån den dra slutsatser som resulterar ett textflöde som påverkar läsaren att läsa vidare. En sådan mening skriver inte en kille på 14 år. Då skulle de svåra orden vara borttagna och istället skulle det kunna bli något i stil med ”att skriva så man vill läsa mer”.  I detta fall har killen använt de ord som han dagligen använder och därmed skulle det bevisa att han förstått innebörden av texten och sedan formulerat om det med ”egna ord”. Men det handlar inte bara om ordet utan även om ordföljden. Samma sak gäller där – skriv som du brukar formulera dig.

Detta är ju lättare sagt än gjort och då kommer vi till frågan hur? Hur gör man som 13-åring när man ska läsa en text på wikipedia och sedan omformulera den så att läraren tycker att det är personens egna ord. Detta samtidigt som man vill skriva en så bra text att det ger högt betyg.

En lärare jobbade så här med sina elever:

Börja med att dela in texten i stycken. Varje stycke sak inte vara längre än några meningar.  Läs sedan ett stycke och lägg bort boken/hemsidan. Meningen är alltså att man enbart får läsa texten en enda gång för att inte kunna lägga ordföljder och svåra ord på minnet. Den person som inte förstår något ska inte skriva något utan fortsätta till nästa stycke. Förstår man vad det handlar om ska man däremot skriva ner det. Eftersom stycket bara är läst en gång är det näst intill omöjligt att återge det på samma sätt. Eleven blir helt enkelt tvungen att använda egna ord. Sen går eleven till nästa stycke osv.

De som följer denna övning några gånger kommer snart att se hur man snabbt man selekterar bort svåra ord och krångliga meningar. Det som blir kvar är kontexten och det är den som landar på elevens papper. Eller sammanhanget som eleven troligtvis hade skrivit istället för kontext.

6 svar till “Att skriva med egna ord”

  1. Hej!
    Jag fattar inte det heller. Ex vad kan man skriva istället (hon födde 1918 eller 1918 födde hon)
    Jag är nybörjare och kan inte så bra Svenska. Förklara hur ni tänker!

  2. Det faktum att olika språk används runt om i världen är en seger. Varje språk är en del av världens kulturarv. Språket är en spegel som återspeglar varje individs unika världsbild. Ett språk utrotas och försvinner innebär förlust av en unik kulturell kunskap som inte kan ersättas av många generationer, inklusive den historiska, andliga och miljömässiga kunskapen som är nödvändig inte bara för dess användare utan också för andra. Eftersom många små människor inte har ett skriftspråk, utan ett muntligt samhälle, är språket också mycket viktigt som bärare av tradition och kulturbärare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image