Det finns otaliga guider på internet om hur man ska blogga för att få många läsare och interaktioner. Det handlar allt från att sätta rätt rubrik och skriva lagom långa inlägg till att skriva om intressanta händelser i samhället. Men det finns inte alls lika många guider som går igenom de viktigaste delarna på en blogg utifrån layout.
Här nedan är en bild från bloggen Valther.se. En ganska enkel blogg som ändå visar tydligt vilka delar man bör tänka över som bloggare. Framförallt handlar det om att möta besökaren med rätt information och ha en smidig användarvänlighet.
Namn och förklaring
Längst upp på bloggen finns dess namn ”Valther.se” samt en kort beskrivning kring vad det är för slags blogg. I detta fall har han valt ”Valther bloggar” vilket speglar att det är en personlig blogg. Redan här kan man alltså dra en hel del slutsatser kring vad man kan förvänta sig för innehåll.
Bild
Alla blogginlägg måste inte ha bild – men de borde ha det. Bilden lockar både läsarna att klicka in sig på specifika inlägg och visualiserar vad inlägget handlar om. Det är en klar fördel om man tar bilderna själv vilket gör de mer unika och personliga. Det är betydligt lättare att ladda hem bilder från Pixabay men det märks snart av de som följer bloggen.
Senaste inläggen
Till höger presenteras ”Senaste inläggen”. Detta bör alltid finnas tillgängligt för besökarna så att de kan välja andra inlägg än det som ligger först i bloggen. Det lockar även till vidare läsning vilket alltså håller kvar besökarna länge på sidan.
Kategorier
Detta är något som många bloggare slarvar med. Antingen har man inga kategorier alls eller så är det alldeles för många. Vahlter har valt 6 kategorier vilket är fördelaktigt. Det ska vara lätt för besökaren att få överblick över vilka kategorier som bloggaren skriver om och sedan hitta till dessa. Är det exempelvis 20 olika kategorier blir det att man ”inte ser skogen på grund av alla träd”
Senaste kommentarerna
Längst ner i höger widget har Vallther valt att presentera ”Senaste kommentarer”. Därmed visar han att bloggen är levande och att det finns interaktioner. Dessutom kan man snabbt se om något blogginlägg har fler interaktioner än andra vilket därmed påvisar att just det inlägget kan anses vara extra intressant.
Exemplet med Valther ovan visar att bloggen inte måste vara extremt snygg för att attrahera läsare. En tydlig struktur väger ofta tyngre. Men att skriva bra och intressant väger tyngst.