C-vitamin – Stärk immunförsvaret men i lagom dos

C-vitamin är kanske en av de mest ”kända” och omtalade vitaminerna. Detta utifrån att vitaminen anses minska risken för förkylning och stärker det allmänna immunförsvaret. Den finns både i vanliga livsmedel samt säljs som tillskott. Exempelvis finns C-vitamin i pulver som blandas i dryck samt hårda kapslar som man snabbt ska svälja. Vad som är bäst är främst en personlig åsikt om hur man vill få i sig tillskottet.

RDI

RDI (Rekommenderat dagligt intag) av C-vitamin är 75 gram för en vuxen och de som äter en varierad kost får oftast i sig denna mängd. Detta inte minst om man äter frukter och grönsaker. Ett exempel från Livsmedelsverket visar detta. Det som krävs enligt dem för att få sig RDI är något av följande:

  • En apelsin (stor)
  • 33% av en paprika
  • Tre normalstora brysselkålshuvuden

Utöver att C-vitamin finns naturligt i många livsmedel så finns det även i form av en askorbinsyra, E300, vilken ofta tillsätts till livsmedel då den har funktionen som en antioxidant. Därmed får man även i sig C-vitamin via denna väg.

Aven paprika innehaller c vitamin
Även paprika innehåller bra med C-vitamin

Brist

Eftersom C-vitamin finns i den vardagliga kosten har mycket få brist på C-vitamin. Däremot kan man ha ”lindrig brist” vilket betyder att nivån bara behöver höjas något. Symtom som kan upplevas vid denna lindriga brist är exempelvis trötthet, irritation och svaghet.

Det är vanliga symtom när det är mörkt under vintern eller när man jobbar extra mycket under en period. Ibland kan det därmed vara svårt att definiera att symtomen kommer från att man har fått i sig för lite C-vitamin.

Vid allvarlig brist kan sjukdomar uppkomma så som skörbjugg och inflammation i tandköttet. Det bör däremot ses som mycket ovanligt i Sverige.

Behövs tillskott?

Det är mycket individuellt gällande om kosttillskott behövs eller inte. De flesta får i sig den dagliga dosen av denna vitamin men det finns undantag och tillfällen då dosen kan behöva ökas. Däremot ska man inte tro att en ökad dos alltid ger ”mer effekt”. Utgå från Livsmedelsverkets rekommendation då dubblerad dos absolut inte ger ”dubblerad effekt”. Det finns till och med studier som visar att man tydligt bör undvika för höga doser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image