LED leder ljusutvecklingen

Idag är det LED-lampan som leder utvecklingen för att ge oss ljus i våra hem. Den klassiska glödlampan har sakta men säkert fasats ut till förmån för denna lampsort. Det är inte så konstigt med tanke på att LED har så många fördelar.

Det handlar främst om ekonomi men även om miljö.

En LED-lampa kan kosta upp mot 40-50kr. Detta ska jämföras med en klassisk glödlampa som kostar kring 10 kronor. Av den anledningen var det många som köpte på sig mängder av glödlampor när de slutade säljas för att på vis spara pengar. Men det är ett kortsiktigt tänkt som faktiskt är ekonomiskt sämre.

Det finns tre orsaker till att LED är billigare. För det första har denna typ av lampa en betydligt längre livslängd än glödlampan. Man behöver alltså köpa flera glödlampor för att lysa upp lika många timmar med en enda LED-lampa gör. För det andra är LED mycket mer hållbar. Den går att tappa i golvet utan att den går sönder (även om det inte är att rekommendera). Så livslängden blir inte bara längre eftersom brinntiden är längre utan även genom att den håller längre vid yttre påverkan.

Tredje punkten som gör lampan billigar är att det använder betydligt mindre el. En glödlampa tappar enormt mycket av den energi som tillförs i värme samtidigt som en liten del går åt till att lysa upp rummet. LED-lampan är konstruerad på ett helt annat sätt vilket gör att huvuddelen av den tillförda energin går till att just skapa ljus medan en mindre mängd går till värme.

Det är bara att känna på en glödlampa som varit påslagen under några timmar och sedan känna på en LED-lampa som varit på några timmar för att känna skillnaden. Däremot är det något som vi inte rekommenderar då bägge kommer upp i temperaturer som är allt för varma för att ta i.

LED belysningNär det gäller miljö är LED varianten bättre utifrån nästan samma faktorer. Med längre livslängd behövs det tillverkas färre lampor vilket självklart gör att vi belastar jordens resurser mindre.

Därtill går det åt mindre el vilket också är positivt för miljön. Utöver det innehåller även LED-lampan betydligt mindre giftigt avfall än vad glödlampan gör.

Så använd LED så tjänar du pengar och gör något gott för miljön. Det ska väll räcka som argument.

Det finns även ytterligare fördelar med LED vilka går att läsa om på http://braledlampor.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image