Hur, vad och när vi äter varierar över tid. Det kan både vara modeflugor som olika ”kurer” ex LCHF, GI osv. och andra trender i samhället som påverkar vårt livsintag. USA är ofta det land som går i spetsen för förändringar i matvanor och två trender som vuxit sig starka är följande:
Fler mål per dag. Att äta tre mål om dagen dvs. frukost, lunch och middag är helt förbi. Idag är det betydligt vanligare att amerikanen äter lite och ofta. Det är fika, snacks, mellanmål och så vidare under hela dagen vilket gör att man aldrig får den hunger som krävs för att man ska vilja äta ett helt mål mat. Det som framförallt speglat denna trend är stark ökad försäljning av snacks men då även betydligt nyttigare varianter än choklad och chips.
Granola är ett exempel. Det är bitar med sammanpressad müsli som ger en rejäl mättnadskänsla. Andra varor som ökat i konsumtion är frukt och nötter. Det är alltså relativt nyttiga mellanmål men eftersom de äts ofta blir det ändå negativt mot tänderna. Dessutom har många av dessa mellanmål en hög procentsats socker. Frukt är nyttigt men med tanke på fruktsockret är det inte bra att enbart fokusera på detta heller.
Enligt en undersökning som presenterades av Sveriges Radio var det över hälften av amerikanarna som åt mellanmål eller fika minst tre gånger per dag. Detta kan då jämföras med 70-talet då det enbart var 1 av 10 som åt på detta sätt.
Frukosten försvinner. Att allt fler väljer att inte äta frukost är en trend som inte bara finns i USA. Det är även allt vanligare i Sverige att en kopp kaffe eller te får vara det som intas på morgonen. Det speglar sig bland annat i att företaget Kellogs, som producerar morgonflingor, tappade i försäljningen under det andra kvartalet 2014. Detta med 3%.
Företaget har även andra produkter så som just granola och andra ”mellanmålsbitar”. Dessa kompenserar gott och väl deras minskade försäljning av flingor. Detta eftersom den generella ökningen av dessa produkter ökat med 70-160% från år 2000.
Vad är det då som ligger bakom detta? En orsak kan vara att det är betydligt fler ensamhushåll. Att laga och äta mat själv är betydligt tråkigare än att göra det med flera personer. Istället för att göra detta köper man något lätt och enkelt att trycka i sig på tunnelbanan eller pendeltåget. Samtidigt tror vissa att synen på att göra karriär kan spela in. Idag är det betydligt vanligare att bägge föräldrarna i ett hushåll jobbar. Detta gör att de inte har tid att lägga ner lika mycket tid på matlagning.
Är det dåligt? Det är en fråga som diskuteras ännu och än så länge har de livsmedelsforskare som studerat detta inte kommit fram till någon gemensam hållning. Så än så länge kan man alltså äta sina tre mellanmål om dagen med gott samvete. I alla fall till livsmedelsverket säger något annat.