Pluto är mobbad

Nää, inte den tecknade Pluto från Disney utan planeten, ops, blev fel där, den före detta planeten Pluto ska det vara. Jag har några gånger funderat på varför Pluto har tappat statusen som planet men inte varit tillräckligt intresserad för att leta reda på anledningen, nu kom faktiskt en kvällstidning, den där med getingen, med ett reportage om anledningen, jaa, kvälls-skvaller-pressen kan göra saker ibland!

Pluto var planet i dryga 76 år, från februari 1930 då den upptäcktes fram till augusti 2006 då Internationella astronomiska unionen ändrade statusen för Pluto och numera räknas den som en dvärgplanet. En del amerikaner tog illa vid sig när Pluto försvann från planet listan, ganska många faktiskt eftersom det var den enda planet inom vårt solsystem som upptäckts av amerikaner, detta faktum hjälpte inte saken utan Pluto definieras nu som en dvärgplanet.

Anledningen till omdefinitionen kanske är lite väl teknisk men kan nämna de huvudsakliga grunderna för att räknas som en planet. Himlakroppen ska kretsa runt en sol, den måste vara ensam på den banan (här fallerar Pluto) och vara rund, då finns det möjlighet att definieras som en planet.

Dvärgplaneten Pluto fick sitt namn genom ett förslag från den då 11-åriga Venetia Burney från England vars morfar vidarebefordrade förslaget som togs och godkändes som namnet för den då nyupptäckta planeten. Hennes namn glömdes inte bort när en obemannad sond, New Horizon, 2006 skickades ut med destination Pluto, ett av instrumenten på sonden döptes till just ”Venetia” – Så 2015 kommer alltså en farkost som innehåller en del som har namnet Venetia att landa på Pluto, tror ni att det fanns någon på jorden 1930 som hade så ofantligt stor science fiction fantasi att de kunnat gissa det 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image