Vill man rama in sin trädgård finns det knappast något som slår en praktfull och grönskande häck. Oslagbar som insynsskydd och dessutom tålig och lättskött. Gör man rätt från början så finns alla möjligheter till en vacker häck även för den som är utan gröna fingrar.
Hur du väljer häck har med tycke och smak att göra och till viss del funktion. Vill du ha ett kompakt vind och insynsskydd mot grannen så ska man välja en tät sort och kanske en som är grön även under vintern.
Likaså så ska man tänka efter innan vilken höjd man önskar ha när den är fullväxt. Häckar och buskar kommer i alla storlekar och generellt är det så att ju mer färdig desto dyrare är den.
Här kommer några tips om hur du planterar och hur du sedan tar hand om häcken.
Plantering
Kontrollera jordmånen och gallra bort allt ogräs. En grundregel för planteringsdiket är att jorddjupet ska vara 40 centimeter och planteringsbädden ska vara 40 cm brett. I dikets botten ska man luckra upp jorden så att rötterna får bästa möjliga trivsel.
Sandig eller lerig jord förbättras genom att blanda i kompostjord, barkmull eller planteringsjord. Man måste skydda plantornas rötter, de ska hållas fuktiga och skyddade mot sol. Plantera därför plantorna så fort som möjligt efter inköp/leverans.
Får att få häcken rak så spänner man en lina i mitten av planteringsdiket. Plantorna sätts ofta cirka tre till fyra stycken per meter, men detta varierar såklart beroende på sort.
När plantorna sätts i gropen så ska man vatten rejält innan man trycker ihop plantan med jorden. Det är viktigt att se till att plantorna står så stadigt som möjligt. När vattnet sjunkit undan ska man vattna igen.
- Se utbud av häcksaxar på Häcksax.com. Här presenteras testvinnare av både batteridrivna och eldrivna häcksaxar. Få tips och råd om hur häcken klipps bäst.
Skötsel
Vid nyplanteringen behöver man vattna ofta och rikligt. De första åren ska häcken vattnas cirka en gång i veckan och varje planta ska ha ungefär tio liter vatten. Man ska gödsla första gången efter cirka 2-3 veckor.
Fortsättningsvis så gödslar man både på våren och på hösten. På våren så behöver den gödsel för sin tillväxt och på hösten för vedbildning. Under de första tre åren ska man också klippa häcken på våren för att den ska bli tät. Hela tiden gäller det också såklart att hålla efter för ogräset.
Snabbväxande häckar
Men vill man inte vänta i många år med att få upp den i höjd så ska man rikta in sig på snabbväxande varianter. Här kommer fem tips på sorter om du snabbt vill ha en hög häck.
-
- Avenbok men sina vackra blad ger ett exklusivt intryck, det är är en fin lättskött häck som dock inte håller sig grön vintern. Dock håller den kvar bladen så den blir inte helt kal på vintern. Avenboken blir upp till fem meter.
- Fläder blir både bred och hög, upp till åtta meter och måste hållas efter som häck då den kraftigt breder ut sig. Av fläder görs en fantastisk god saft.
- Thuja är en populär och lättskött häck, de två saligaste sorteras är Brabant och Smaragd. Thujan håller sig grön hela året. Den kan bli ända upp till sju meter och om detta inte är tillräckligt för dig så finns den även i en jättevariant, dock ej så vanlig ännu här i norden.
- Liguster är en klassiker som är släkt med syrenen som ger tät grönska. Den blir upp till två meter.
- Häggmispel blir upp till fem meter och den blommar med vita blommor i maj. Den trivs bäst på solig plats men har inga större krav på jordmånen.