Från första januari 2020 kommer sparkonton som inte omfattas av statliga insättningsgarantin att förbjudas. Därmed försvinner flera konton som gett 4 – 8% i årlig avkastning. Men det kommer ändå finnas vissa kvar – för undantag finns för ekonomiska föreningar.
Redan under 2019 lyftes frågan om att förbjuda sparkonton utan insättningsgaranti och under 2020 togs så beslutet att dessa skulle stoppas från första januari 2021. För många småsparare innebär det att besparingarna måste tas ut och placeras i andra sparformer.
Varför förbjuds de?
En person som sätter in pengar på ett sparkonto utan insättningsgaranti tar en betydligt högre risk än om pengar sätts på ett konto med denna garanti. Skulle företaget som tillhandahåller sparkontot gå i konkurs kan personen förlora hela sparkapitalet.
Det kan ställas mot ett sparkonto med insättningsgaranti där Riksgälden ersätter hela beloppet om banken skulle gå i konkurs.
Orsaken till att dessa högräntekonton förbjuds är att konsumenterna anses haft svårt att skilja på dessa två olika sparformer. De har bägge kallats för sparkonto men medan ena gett 6 % under ett år så har andra gett 0,5 %. Det konsumenten inte förstått är den förhöjda risken. Därmed införs förbjudet som ett led i att skapa bättre konsumentskydd.
Krävs banktillstånd
För att få bedriva inlåningsverksamhet, från nästa år, krävs banklicens. Det har gjort att flera företag istället valt att lägga ner sin tjänst för inlåning. Så gäller exempel för Akelius Spar som är ett av de mest kända företagen i Sverige med högräntekonto. I intervju till SvD säger de att någon övergång till bank inte är aktuell utifrån att det är en helt annan typ av affär mot den tjänst de bedriver.
Akelius har i över 35 år erbjudit småsparare sparkonto med hög ränta – men utan insättningsgaranti. Något som det alltså är slut på vid nyår.
Men finns ändå kvar…
Även om det krävs banklicens från och med nyår så kommer vissa högräntekonton få finnas kvar. Det finns nämligen ett undantag från regeln. Det gäller inte ekonomiska föreningar. Därmed kommer OKQ8 och HSB undan regeln.
Här anser inte regeringen att samma risk finns för missförstånd från konsumenterna. Per Bolund säger till Svd att orsaken är att det inte finns samma risk med dessa som med ett företag. Om företagen som idag erbjuder högräntekonto ombildas till ekonomiska föreningar återstår att se…