Två klassiska svenska serier

Kanske är det så att serietidningens plats i vardagen allt mer och mer tas över av internet och andra sätt att roa sig på. Sverige har dock en historia av flera framgångsrika serietecknare som underhållit svenskar i nästan ett sekel. Här är några av de mest klassiska och långlivade serierna.

Känner man sig sugen på att börja läsa någon serietidning, kan man spara pengar på det genom att prenumerera. Prenumerationen gör man bäst i att skaffa på sajter prenumeration.online, där man kan ta del av många rabatter.

91:an

De flesta är nog bekanta med 91:an och de dråpligheter som sker omkring honom på regementet i Klackamo. Serien skapades av Rudolf Petersson 1932, och då som en sida i veckotidningen Allt för Alla.

Serien, som från början gick under namnet En beväringsmans upplevelser och äventyr, växte i popularitet och 1956 fick den klumpige soldaten en egen tidning. Nu, precis som då, handlar många av avsnitten om de spratt som lumparkompisen 87:an spelar honom. Inte sällan händer det att spratten slår tillbaka på honom själv på ett eller annat vis.

Många av karaktärerna i serien är baserade på verkliga personer. Många av dem är officerare som Rudolf Petersson träffade på under sin tid som värnpliktig på regementet i Halmstad.

Idag finns en staty av 91:an på Storgatan i Halmstad.

Kronblom

Kronblom är en annan svensk serie som länge underhållit många svenskar. Serien startades 1927, några år tidigare än 91:an alltså. Den som skapade serien är Elov Persson, far till Gunnar Persson som tecknar serien idag.

Även Gunnar Perssons son Jonas, har börjat teckna avsnitt och fått dem publicerade. Det här innebär att det just nu är den tredje generationen Persson som för serien vidare.

Kronblom handlar om den late mannen med samma namn som serien.

Kronblom och hans alskade soffa
Kronblom och hans älskade soffa

Han drar sig ofta för att utföra någon form av arbete överhuvudtaget. Om inte svärmor kommer förstås – då träder plötsligt Kronbloms kreativa och arbetsamma sidor fram.

Serien har figurerat i bland annat Allers, där den fortfarande publiceras. I tidningen 91:an har serien dock kommit att få ett stort utrymme, och har varit en biserie ända sedan starten 1956.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image