Välj rätt köksblandare

När ett kök renoveras och de nya detaljerna ska väljas är det lätt att bara titta på dess design och välja utifrån det. Men i stort sett alla detaljer har även en funktion och det är genom att tänka igenom vilken funktion man har behov av som de bästa valen kommer att ske. Detta gäller även i valet av köksblandare.

Ett av valen man måste göra är om den ska vara med enhandsgrepp eller tvåhandsgrepp. Enhandsgreppet är vanligast vilket självklart har att göra med dess funktion. Ett klassiskt exempel är att öppna kranen med ena handen medan glaset hålls under kranen med andra handen för att fylla upp det med vatten.

Ett ännu enklare alternativ är de elektroniska modellerna. Dessa finns framförallt i storkök. Det enda man behöver göra är att föra handen (eller koppen) mot kranen så kommer vattnet automatiskt. Detta tack vare sensorer som läser av att något kommer nära kranen. Så fort man tar bort händerna kommer vattnet att sluta rinna. Oerhört praktiskt och funktionellt i vissa situationer. Inte minst för de som har svårt att greppa kranar av en eller annan anledning.

Sen kommer man till frågan om köksblandaren ska vara med eller utan diskmaskinsavstängning. Detta beror helt på hur diskmaskinen är inkopplad. Om den ihopkopplad med rörsystemet kring handfatet och att man därmed kan stänga av vattentillförseln till diskmaskinen därifrån bör den funktionen användas. Även om man inte behöver vrida på denna kran så fort som diskmaskinen inte används så är det bra att göra det när man ska åka iväg över en helg eller liknande.

Ännu en sak som man kan tänka på är om kranen ska ha en utdragbar pip. Detta är särskilt smidigt om vatten behöver spolas i större grytor eller över disk som står i stora diskmaskinsställ. Kranar med utdragbar pip är överlägset vanligast i storkök och det är få privatpersoner som väljer detta alternativ. Kanske beror det på att det inte är lika snyggt som andra alternativ. Men den som behöver funktionen bör åtminstone titta på de olika lösningarna.

När man väl har tagit ställning till de olika funktionerna kan man börja se på design och material. Det vanligaste materialen är krom, borstad metall och rostfritt. Materialen är alla hållbara så när det kommer till denna fråga är det mest smaken som avgöra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

CAPTCHA ImageChange Image